Tidevand og strøm

Efter Kielerkanalen kom vi virkelig på skolebænken hvad tidevand og strøm angår. Vi har hørt og læst om det, men lad os bare sige, at det er vildere at opleve det i praksis end at læse om det. Tabellerne vi kan slå op er heldigvis en stor hjælp, og dem er vi efterhånden blevet ret gode til at bruge.

Hvad tidevand angår, så viser kortene udenfor Danmark heldigvis dybderne under lavvander, så tidevandet skal lægges oveni. De maksimale tidevandsforskelle vi har oplevet er 2,4 meter – og det var selvfølgelig en overnatning hvor vi ikke havde flydebro, så vi måtte op og justere fortøjninger hver tredje time (og ved første justering vækkede den knirkende lyd af udspændte spring os en halv time før vækkeuret)!  – det skal bemærkes, at vi lå på niveau med molen da vi lagde til. Billederne er fra første og anden inspektionstur om natten.

Hvad strøm angår har vi også oplevet både med- og modstrøm på over 2 kts. Dette er omkring 1/3 af vores normale gennemsnitsfart, så det er altså noget sjovere at have medstrøm end modstrøm. Som et eksempel varierede vores fart over bunden den 27. juli fra 2,2 kts til 11,3 kts, og vinden var ikke en særlig stor faktor.

(øverst på instrumentet til venstre står farten gennem vandet, og til venstre på det højre instrument vises farten over bunden)